Vad är en skulptör?

En skulptör är en mycket kreativ konstnär som utvecklar idéer för skulpturer eller statyer och gör att de kommer till liv i tredimensionell form genom att gå ihop eller forma material tillsammans. Skulptörer arbetar vanligtvis med hårda material som sten, marmor, glas, metall, trä eller is men de kan också använda lera, gips, guld, tråd, plast, gummi, tyg eller papper.

Denna konstform finns över hela världen och några skulpturer och statyer går hela vägen tillbaka till 10 000 f.Kr. Moderna skulptörer kan anställas för att skapa en skulptur för en park, eller en lobby i en kontorsbyggnad. Ett museum kan anställa en skulptör för att skapa en speciell bit för en samling eller en utställning.

Vad gör en skulptör?

En skulptör skapar tredimensionella skulpturer eller statyer för visning. Skulptörer gör ibland en mapette först vilket är en småskalig modell eller ett grovt utkast till skulpturen. Mappetten används för att testa former och idéer och att även visualisera den slutliga formen utan stor kostnad och ansträngning. En skulptur kan göras med många material, men de är oftast gjorda med material som marmor, metall, glas, trä, sten, lera, is eller sand.

Fler moderna skulpturer kan till och med göras av ljus, rörelse och ljud. Skulptörens jobb är att forma dessa material till en viss form. De hårdare materialen är i allmänhet karvade med mejsel även om det varierar beroende på mediet. En skulptör kan arbeta med marmor eller sten och hugga bort materialet tills den börjar likna den struktur som de försöker skapa.

En skulptör kan också montera bitar eller mögelmaterial för att skapa en större struktur. När man arbetar med styva material som marmor eller granit måste skulptören vara mycket försiktig eftersom en fel chip eller karvning kan förstöra hela stycket. Skulptörer måste utöva mycket tålamod för att se till att deras arbete ser ut som de föreställde sig.

Tillbaka till toppen