Belysning

Att ha en bra belysning är otroligt viktigt för en konstnär. Många pratar om naturligt ljus och vill gärna ha stora fönster med mycket ljus som flödar in i rummet när de ska skapa sin konst. Det är dock inte alltid möjligt att få denna typ av belysning. Tex under vinterhalvåret i Sverige är det mörkt större delen av dagen och väldigt svårt att hinna få med det där dagsljuset. Man får då istället arbeta med annan belysning såsom taklampor, vägglampor och försöka få till det där dagsljuset på icke naturlig väg.

Beroende på vilken typ av konstnär man är kan det krävas olika belysning. De allra flesta konstnärer föredrar en ordentlig belysning när de är i sitt skapande. En bra taklampa som ger ett gott sken. Här är det även viktigt att tänka på vilken typ av glödlampa man använder då olika glödlampor ger olika sken. Detta kan påverka färgerna i konstverket.

Utställning av konst

När konstverket sedan ska ställas ut eller visas upp kan det krävas en annan typ av belysning. Ofta väljer man att punktbelysa hela konstverket, tex en tavla, eller att lysa upp olika delar av konstverket med olika typ av ljus. Här kan det vara till hjälp med bra vägglampor eller taklampor som kan riktas åt det håll man vill samt med en glödlampa som ger ”rätt” sken.

 

Tillbaka till toppen