Vad är en konstskola?

En konstskola är en organiserad verksamhet för att utbilda amatörer eller yrkesmän i bildkonst. Konstskolor runt om i världen använder sig oftast ut av yrkesmän som sedan tidigare jobbat som konstnärer. Konstskolans benämning är liktydig med grundskolan i den mån utövandet sker i medans en högre akademisk utbildning inom konst kräver en utbildning från en konsthögskola eller konstakademi.

I Europa började organiserad konstutbildning i Italien med undervisning inom Accademia delle Arti del Disegno i Florens 1563.

I Sverige påbörjades systematiserad konstnärsutbildning 1735 med Taravals Ritskola i Stockholm. Denna utvecklades till utbildning i konst och arkitektur bedriven av den svenska Akademien för de fria konsterna.

Det finns både privata konstskolor och statligt ägda. De privata skolorna kostar ofta pengar även om du också där har tillgång till csn. Flertalet byråer använder allt mer konstskolor för att ta fram logotyper och annat material till kunder och produkter. Bland annat har www.tsreklam.se gjort precis så. De använder konstskolorna till att ta fram print-material till deras kläder.

Tillbaka till toppen